Založ si blog

Nezávislosť kontrolóra v Dúbravke dostala zvolením jedného z jej poslancov štrbiny

Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v Bratislave-Dúbravke bola dňa 22.9.2020 na programe voľba miestneho kontrolóra. Podmienky splnilo 7 kandidátov, ktorí boli pozvaní na prezentáciu seba  a svojej vízie priamo na miestne zastupiteľstvo. Dvaja mali titul JUDr., dvaja Mgr., dvaja Ing. a jeden bol bez titulu.  Po viac ako 2 hodinách bol za miestneho kontrolóra zvolený Marián Takács, súčasný poslanec miestneho zastupiteľstva, technik požiarnej ochrany. 

Podľa Zákona č. 369/1990 o obecnom zriadení hlavný kontrolór kontrolnú činnosť vykonáva nezávisle a nestranne v súlade so základnými pravidlami kontrolnej činnosti. Práve preto je kontrolór v organizačnej štruktúre postavený na úroveň prednostu úradu, podlieha priamo zastupiteľstvu obce a má dokonca aj svoj útvar hlavného kontrolóra. Nezávislosť je dôležitým atribútom jeho práce, nakoľko má kontrolovať práve starostu a jeho úrad a procesy na ňom z pohľadu hospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi a rešpektovania zákonov. Má byť teda istou protiváhou voči vedeniu obce a udržiavať si od neho istý odstup. Tomu zodpovedá aj plat na úrovni zhruba 2500 EUR brutto. Dúbravka ja naviac špecifická tým, že súčasný starosta má 23 z 25 hlasov, opozíciu tvoria iba dvaja poslanci.

 Práve tento bod však v prípade Dúbravky vyvoláva otázniky a bol aj predmetom diskusie počas voľby kontrolóra mestskej časti. Na otázku, či pán Takács nevidí vo svojom zvolení konflikt záujmov odpovedal, že nie a že každý kto spĺňa podmienky v zmysle zákona, t.j. ukončené minimálne úplné stredné vzdelanie a bezúhonnosť sa môže o funkciu miestneho kontrolóra uchádzať. To je síce pravda, ale ako je to s tou nestrannosťou? Ako môže poslanec, ktorý je 10 rokov poslancom miestneho zastupiteľstva a z toho posledných 6 rokov kandidoval pod hlavičkou aktuálneho starostu zrazu tvrdiť, že bude nestranný keď bude priamo kontrolovať zastupiteľstvo a jeho uznesenia, ktoré sám prijímal ako poslanec? Nie je to etický problém? Zaujímavý je i fakt, že spomedzi 7 kandidátov sa okrem štyroch poslancov (Nagy, Gula, Psotková, Burkert) nik iný z prítomných poslancov nezaujímal v diskusii, ako chcú svoju prácu vykonávať a aké budú ich priority. Za pozornosť stojí aj systém hlasovania. Ak by kandidát získal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov, t.j. 13, bol by na programe zvolený v prvom kole. Dvaja kandidáti však získali zhodne po 7 hlasov a tak obaja postúpili do 2. kola. V tom už však Marián Takács získal až 11 hlasov, kým protikandidát iba 8. Je teda zrejmé že poslanci, ktorí v prvom kole volili iného kandidáta už v druhom kole dali hlas ich kolegovi. Tých 7 hlasov v prvom kole však už taktiež automaticky znamenalo postup do 2. kola, nakoľko prítomných bolo iba 22 poslancov.

Ako vyplynulo z diskusie s kandidátmi a predložených životopisov, Dúbravka je v porovnaní s okolitými mestskými časťami, ale aj v rámci celej Bratislavy jedinou, ktorá má miestneho kontrolóra, ktorý nemá ani ekonomické, ani právnické vzdelanie. Je zato ale až do momentu vymenovania za hlavného kontrolóra poslancom miestneho zastupiteľstva. A lojálnosť sa v Dúbravke počíta. Čo na tom, že bude kontrolovať svojich známych, čo na tom že pred voľbami boli súčasťou jedného tímu. Bude zaujímavé sledovať, ako sa nový kontrolór vysporiada s komplexnou právnou agendou obce a ako bude vypracúvať svoje stanoviská k rozpočtu mestskej časti alebo k záverečnému účtu mestskej časti, keď mu v tejto oblasti chýba príslušné vzdelanie aj prax. Núka sa preto otázka, či nedostali prednosť lojálnosť a potreba na miesto kontrolóra zvoliť miestneho poslanca, ktorý je z tímu, ktorý vládne Dúbravke. Z tímu Zaťovič.

                                                                Ing. Libor Gula

                                                                miestny poslanec Bratislava- Dúbravka

Návrh na zrušenie mestských časti Bratislavy a Košíc: dobrý nápad či nezmysel? Názor miestneho poslanca.

13.10.2020

Začiatkom októbra uzrel svetlo sveta dlho očakávaný Plán obnovy s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Tento plán je akýmsi národným reformným plánom na obnovu Slovenska po koronakríze a má zo Slovenska urobiť opäť Tigra Európy a podporiť dlhodobo udržateľný hospodársky rast. V tomto blogu sa budem sústrediť na oblasť reformy samosprávy, [...]

Základná škola Podsadek, Stará Ľubovňa, Rómovia

Ministerstvo školstva chce z plánu obnovy zaplatiť výchovnú šou. Odborník nápad kritizuje

07.05.2024 07:00

Rómska komunita je zámerom pobúrená, rezort však nápad obhajuje

izrael, gaza, rafah

Izrael podniká útoky v Rafahu niekoľko hodín po tom, ako Hamas akceptoval návrh na prímerie

07.05.2024 06:50

Izraelské letectvo podniklo údery na viac ako 50 miest spojených s Hamasom a jemu blízkym organizáciám.

Rusko, Deň víťazstva, Červené námestie, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi chcú navýšiť raketový arzenál, odradiť nepriateľov 'testovať sily Ruska'

07.05.2024 06:25

Rusi zvyšujú výrobu zbraní. USA predpokladajú, že tento rok vyrobí Rusko viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

Hrad Likava, Likavka, Ružomberok

Najväčší hrad na Liptove opravia za milióny eur. Pre návštevníkov chystajú novinky

07.05.2024 06:00

Stredovekej pamiatke „odklepli“ veľký balík peňazí. Pribudnú tam nové priestory aj moderné prvky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4942x
Priemerná čítanosť článkov: 2471x

Autor blogu

Kategórie

Archív