Založ si blog

Nezávislosť kontrolóra v Dúbravke dostala zvolením jedného z jej poslancov štrbiny

Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v Bratislave-Dúbravke bola dňa 22.9.2020 na programe voľba miestneho kontrolóra. Podmienky splnilo 7 kandidátov, ktorí boli pozvaní na prezentáciu seba  a svojej vízie priamo na miestne zastupiteľstvo. Dvaja mali titul JUDr., dvaja Mgr., dvaja Ing. a jeden bol bez titulu.  Po viac ako 2 hodinách bol za miestneho kontrolóra zvolený Marián Takács, súčasný poslanec miestneho zastupiteľstva, technik požiarnej ochrany. 

Podľa Zákona č. 369/1990 o obecnom zriadení hlavný kontrolór kontrolnú činnosť vykonáva nezávisle a nestranne v súlade so základnými pravidlami kontrolnej činnosti. Práve preto je kontrolór v organizačnej štruktúre postavený na úroveň prednostu úradu, podlieha priamo zastupiteľstvu obce a má dokonca aj svoj útvar hlavného kontrolóra. Nezávislosť je dôležitým atribútom jeho práce, nakoľko má kontrolovať práve starostu a jeho úrad a procesy na ňom z pohľadu hospodárneho nakladania s verejnými zdrojmi a rešpektovania zákonov. Má byť teda istou protiváhou voči vedeniu obce a udržiavať si od neho istý odstup. Tomu zodpovedá aj plat na úrovni zhruba 2500 EUR brutto. Dúbravka ja naviac špecifická tým, že súčasný starosta má 23 z 25 hlasov, opozíciu tvoria iba dvaja poslanci.

 Práve tento bod však v prípade Dúbravky vyvoláva otázniky a bol aj predmetom diskusie počas voľby kontrolóra mestskej časti. Na otázku, či pán Takács nevidí vo svojom zvolení konflikt záujmov odpovedal, že nie a že každý kto spĺňa podmienky v zmysle zákona, t.j. ukončené minimálne úplné stredné vzdelanie a bezúhonnosť sa môže o funkciu miestneho kontrolóra uchádzať. To je síce pravda, ale ako je to s tou nestrannosťou? Ako môže poslanec, ktorý je 10 rokov poslancom miestneho zastupiteľstva a z toho posledných 6 rokov kandidoval pod hlavičkou aktuálneho starostu zrazu tvrdiť, že bude nestranný keď bude priamo kontrolovať zastupiteľstvo a jeho uznesenia, ktoré sám prijímal ako poslanec? Nie je to etický problém? Zaujímavý je i fakt, že spomedzi 7 kandidátov sa okrem štyroch poslancov (Nagy, Gula, Psotková, Burkert) nik iný z prítomných poslancov nezaujímal v diskusii, ako chcú svoju prácu vykonávať a aké budú ich priority. Za pozornosť stojí aj systém hlasovania. Ak by kandidát získal nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých poslancov, t.j. 13, bol by na programe zvolený v prvom kole. Dvaja kandidáti však získali zhodne po 7 hlasov a tak obaja postúpili do 2. kola. V tom už však Marián Takács získal až 11 hlasov, kým protikandidát iba 8. Je teda zrejmé že poslanci, ktorí v prvom kole volili iného kandidáta už v druhom kole dali hlas ich kolegovi. Tých 7 hlasov v prvom kole však už taktiež automaticky znamenalo postup do 2. kola, nakoľko prítomných bolo iba 22 poslancov.

Ako vyplynulo z diskusie s kandidátmi a predložených životopisov, Dúbravka je v porovnaní s okolitými mestskými časťami, ale aj v rámci celej Bratislavy jedinou, ktorá má miestneho kontrolóra, ktorý nemá ani ekonomické, ani právnické vzdelanie. Je zato ale až do momentu vymenovania za hlavného kontrolóra poslancom miestneho zastupiteľstva. A lojálnosť sa v Dúbravke počíta. Čo na tom, že bude kontrolovať svojich známych, čo na tom že pred voľbami boli súčasťou jedného tímu. Bude zaujímavé sledovať, ako sa nový kontrolór vysporiada s komplexnou právnou agendou obce a ako bude vypracúvať svoje stanoviská k rozpočtu mestskej časti alebo k záverečnému účtu mestskej časti, keď mu v tejto oblasti chýba príslušné vzdelanie aj prax. Núka sa preto otázka, či nedostali prednosť lojálnosť a potreba na miesto kontrolóra zvoliť miestneho poslanca, ktorý je z tímu, ktorý vládne Dúbravke. Z tímu Zaťovič.

                                                                Ing. Libor Gula

                                                                miestny poslanec Bratislava- Dúbravka

Návrh na zrušenie mestských časti Bratislavy a Košíc: dobrý nápad či nezmysel? Názor miestneho poslanca.

13.10.2020

Začiatkom októbra uzrel svetlo sveta dlho očakávaný Plán obnovy s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Tento plán je akýmsi národným reformným plánom na obnovu Slovenska po koronakríze a má zo Slovenska urobiť opäť Tigra Európy a podporiť dlhodobo udržateľný hospodársky rast. V tomto blogu sa budem sústrediť na oblasť reformy samosprávy, [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4930x
Priemerná čítanosť článkov: 2465x

Autor blogu

Kategórie

Archív